Iskalnik

Brezplačno svetovanje

Pasica

Mnenja strank

 • Zdenka
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede moje pogodbe o zaposlitvi in izplačil.

  Read more...

   
 • Zdenka
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede spornih postavk in datumov v moji ...

  Read more...

   
 • Vesna Resnik
  Rada bi se zahvalila za hiter, jasen in seveda brezplačen nasvet, ki sem ga dobila od prijaznega ...

  Read more...

   
 • Vesna
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede Odpovedi, pohvaliti moram kontaktno osebo ...

  Read more...

   
 • Brigita Sitar
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede upokojitve, pohvaliti moram kontaktno ...

  Read more...

Delovno pravo Konkurenčna klavzula
Konkurenčna Klavzula
Konkurenčna klavzula

Konkurenčna klavzula

Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

 

Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, oziroma v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla.

Konkurenčna klavzula se lahko dogovori najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in le za primere prenehanja pogodbe o zaposlitvi s sporazumom med strankama, zaradi redne odpovedi s strani delavca, redne odpovedi delavcu iz krivdnega razloga ali izredne odpovedi delavcu s strani delodajalca, razen v določenem primeru izredne odpovedi. Če konkurenčna klavzula ni izražena v pisni obliki, se šteje, da ni dogovorjena.

Če spoštovanje konkurenčne klavzule onemogoča pridobitev zaslužka, primerljivega delavčevi prejšnji plači, mu mora delodajalec za ves čas spoštovanja prepovedi mesečno izplačevati denarno nadomestilo.

Delodajalec in delavec se lahko sporazumno dogovorita o prenehanju veljavnosti konkurenčne klavzule. Če delavec odpove pogodbo o zaposlitvi, ker je delodajalec huje kršil določila pogodbe o zaposlitvi, konkurenčna klavzula preneha veljati, če delavec v roku enega meseca od dneva prenehanja pogodbe o zaposlitvi prejšnjemu delodajalcu pisno izjavi, da ni vezan s konkurenčno klavzulo.

Nudimo informacije in pravno svetovanje na področju delovnega prava. Pokličite 040 30 30 84

 

Add comment


Security code
Refresh

Comments   

 
#6 VLADO DONAJ 2013-06-26 12:25
spoštovani!
imel sem pogodbo o poslovnem sodelovanju z podjetjem xx (prodaja pisarniškega materiala) v pogodbi je navedena tudi konkurenčna klavzula s prepovedjo dela dve leti.Po sporazumni odpovedi pogodbe sem podpisal novo pogodbo z novim podjetjem xy katero se ukvarja z isto dejavnostjo.SEd aj mi iz podjetja xx grozijo z tožbo zaradi nespoštovnja konkurenčne klavzule. Odškodnine in plačila za klavzulo nisem nikoli prejel ali prejemal.
Quote
 
 
#5 potepuhinja 2013-03-27 13:33
Imam vprašanje in ker nisem nikjer zasledila podobnega, vam ga zastavljam. V moji pogodbi o zaposlitvi sta navedena zgornja dva odstavka o konkurenčni klavzuli, zaposlena sem za nedoločen čas v trgovin. V prostem času, pa bi rada volentersko pomagala našemu društvu in bi vodila turiste po znamenitostih (imam lincenco za vodenje). Zanima me ali moram vseeno delodajalca prosti za soglasje. Ali jim naj vsaj javim?
Quote
 
 
#4 Mitja Halabarec 2013-03-25 15:41
Pozdravljeni!
Jas sem bil zaposlen pri prejšnjem podjetju 2 leti pogodbeno, vsaka 2 meseca sem dobil novo pogodbo. Zaposlen sen bil kot elektromonter. Sem dal lani oktobra odpoved, čeprav mi je pogodba veljala samo dva meseca in sem delal do konca decembra oz do konca pogodbe. januarja pa sem se zaposlil pri drugem podjetju ki prav tako opravlja elektromontažo. razgovor pri sedanjem podjetju sem imel 18 januarja, skoraj en mesec po prenehanju zaposlitve. plače sem imel pri prejsnjem podjetju 600evr. pri novem imam sedaj 1500evr. in sedaj sem dobil pismo od bivsega podjetja da jim moram plačati 5000evr ker sem predčasno prekinil pogodbo, (kaj ni res) in ker delam za njihovo konkurenco. konkurenčne klavzule pa mi niso plačali. se pravi da jas zdj ne morem opravljati mojega poklica vec ali kaj? mi lahko svetujete prosim.
Quote
 
 
#3 Marko 2013-02-16 18:58
ZAnima me, če lahko odprem popoldansko obrt, če imam v pogodbi napisano to:
Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.
Pa mi ne plačujejo konkurenčne klavzule.
Opravljam delo prodajalca v športni trgovini. kar ima tudi v pogodbi napisano. Rad bi pa odprl popoldansko dejavnost vzrževanje koles in sposoja športne opreme.
Quote
 
 
#2 Manja Novak 2012-09-20 18:58
Pozdravljeni,

zanima me, če je kraja oz.odnašanje baze podatkov/strank iz podjetja kaznivo? Imam namreč svoj d.o.o., eden od zaposlenih, ki je sporazumno prekinil delovno razmerje, pa sedaj vsem mojim strankam pošilja email pošto z novimi podatki, kje ga lahko najdejo, kaj jim ponuja..
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Manja Novak
Quote
 
 
#1 Radovan 2012-03-06 13:08
V pogodbi o delu sem imel konkurenčno lavzulo in izplačilo 6 plač ob prenehanju delovnega razmerja. Ali velja to tudi o upokojitvi ?

Hvala za odgovor
Quote
 

Brezplačno svetovanje

Pasica

Pogosta vprasanja

Vprašanje: Prejel sem odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov vendar sem v nelagodni situaciji. Delodajalec mi je obljubil novo pogodbo, vendar...
Vprašanje: Delodajalec je bil glavni izvajalec del v večih podjetjih. Zaradi gospodarske "krize" je večina teh podjetij se ozrla na tuje, kjer so...
Vprašanje: Zaposlena sem v podjetju, kjer delamo v treh izmenah. Do sedaj je bilo vedno tako, da smo vsako leto dobile formularje, da se strinjamo z...
Vprašanje: Prejela sem odpoved iz poslovnih razlogov, vendar mi delodajalec ni podal predhodno nobene namere o odpovedi, delodajalec mi ni ponudil...
  Vprašanje: Trenutno sem zaposlena v podjetju, ki ima poslovne prostore na istem naslovu z še 11 ostalimi nepovezanimi podjetji. Prejšnji teden, sem...

FacebookNazadnje dodano

Najbolj brano

Ključne besede


Narejeno z Joomla!AZZ.

POKLIČI ZDAJ!

Brezplačno svetovanje

040 30 30 84

Vse informacije o delovnem pravu na enem mestu!